Mijn website lijkt gehackt te zijn

Een gehackte website kan een grote impact hebben op je bedrijf, van gegevensverlies tot reputatieschade. Het is belangrijk om snel en efficiënt te handelen om de schade te beperken en je site weer veilig te maken. Hier zijn de stappen die je kunt volgen als je website gehackt is:

1. Haal je website offline

Als je vermoedt dat je website gehackt is, haal deze dan onmiddellijk offline. Dit voorkomt verdere schade en beschermt de gegevens van je bezoekers.

2. Identificeer het probleem

Controleer je websitebestanden en logs om te zien waar de hack vandaan komt. Zoek naar ongebruikelijke activiteiten, zoals onbekende bestanden of wijzigingen in je bestaande bestanden.

3. Scan op malware

Gebruik een betrouwbare malware scanner om je website te controleren op schadelijke software. Er zijn verschillende tools beschikbaar, zoals Sucuri, Wordfence (voor WordPress) en andere beveiligingsplugins.

4. Update alle wachtwoorden

Wijzig alle wachtwoorden die toegang geven tot je website, inclusief de beheerdersaccount, FTP, database en e-mailaccounts. Gebruik sterke en unieke wachtwoorden.

5. Herstel je website van een back-up

Als je regelmatig back-ups maakt, herstel je website dan naar een moment voordat deze gehackt werd. Zorg ervoor dat je de back-up grondig controleert om te voorkomen dat je opnieuw een geïnfecteerde versie terugzet.

6. Update je software

Zorg ervoor dat alle software op je website up-to-date is. Dit geldt voor je content management systeem (CMS), plugins, thema's en andere scripts. Verouderde software is vaak een doelwit voor hackers.

7. Verwijder ongebruikte en verdachte bestanden

Controleer je server op ongebruikte en verdachte bestanden en verwijder deze. Dit helpt om potentiële kwetsbaarheden te minimaliseren.

8. Controleer gebruikersaccounts

Ga door de lijst met gebruikersaccounts op je website en verwijder onbekende of verdachte accounts. Zorg ervoor dat alleen vertrouwde personen toegang hebben tot beheerdersfuncties.

9. Installeer beveiligingsmaatregelen

Installeer beveiligingsplugins en configureer firewalls om toekomstige aanvallen te voorkomen. Overweeg ook om je website regelmatig te scannen op beveiligingsproblemen.

10. Informeer je gebruikers

Als persoonlijke gegevens van gebruikers zijn gelekt, informeer hen dan zo snel mogelijk. Transparantie is cruciaal om vertrouwen te behouden.

WordPress: Specifieke Stappen

WordPress is een van de meest populaire content management systemen, maar ook een veelvoorkomend doelwit voor hackers. Hier zijn de specifieke stappen voor WordPress:

1. Schakel onderhoudsmodus in

Zet je website in onderhoudsmodus om bezoekers te informeren dat je werkt aan het oplossen van problemen. Dit kan eenvoudig met plugins zoals WP Maintenance Mode.

2. Scan je website

Gebruik beveiligingsplugins zoals Wordfence, Sucuri of iThemes Security om je website te scannen op malware en verdachte activiteiten.

3. Herstel je website

Herstel je WordPress-site vanaf een schone back-up. Als je geen recente back-up hebt, kan KeurigOnline je helpen. Voor een eenmalige kosten van 99 euro kunnen wij je gehackte website schoonmaken en herstellen.

4. Update WordPress en Plugins

Zorg ervoor dat je de nieuwste versie van WordPress, je thema en al je plugins hebt geïnstalleerd. Verouderde software is vaak een ingang voor hackers.

5. Verwijder ongebruikte plugins en thema's

Verwijder alle ongebruikte plugins en thema's, aangezien deze potentiële kwetsbaarheden kunnen bevatten.

6. Versterk de beveiliging

Implementeer beveiligingsmaatregelen zoals:

• Twee-factor authenticatie
  • Sterke wachtwoorden
  • Regelmatige beveiligingsscans
  • WAF (Web Application Firewall)

7. Overweeg een onderhoudspakket

KeurigOnline biedt onderhoudspakketten aan die beginnen bij 20 euro per maand. Deze pakketten omvatten regelmatige updates, beveiligingsscans en back-ups. Bij een hack kunnen wij je website voor een eenmalige kost van 99 euro herstellen. De onderhoudspakketten zijn minimaal voor een half jaar af te nemen, daarna maandelijks opzegbaar.

Door deze stappen te volgen, kun je de schade van een hack beperken en je website weer veilig maken. Aarzel niet om contact met ons op te nemen voor verdere hulp en advies.